Sprawdź wielkanocne przepisy, które odmienią twoje święta

Na wielkanocnym stole królują tradycyjne dania, takie jak faszerowane jajka, sałatka jarzynowa czy pasztet. W tym roku warto nieco urozmaicić świąteczny jadłospis oraz zmodyfikować niektóre przepisy. Goście z pewnością będą zachwyceni! Zobacz sprawdzone wielkanocne potrawy, które nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie prezentują się na stole.

Rolada z szynki

Rolada z szynki to idealny pomysł na wielkanocne śniadanie i przystawkę do obiadu. Przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. W szynce będą znajdować się ogórek konserwowy, pieczarki marynowane, serek naturalny homogenizowany oraz aromatyczne przyprawy. Sekretem tego przepisu jest bardzo zwarta konsystencja, dzięki wykorzystaniu Żelatyny WINIARY. Pysznego, wyrazistego smaku doda oczywiście Majonez Dekoracyjny WINIARY.

Pasta jajeczna z serem

Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować zaledwie kilku składników, które z pewnością trzymamy w lodówce w okresie świątecznym. Są to oczywiście jajka, ogórek kiszony oraz aromatyczny i nieco ostry szczypiorek. Tradycyjną pastę jajeczną można trochę urozmaicić, dodając tarty ser żółty. Taka wersja z pewnością przypadnie do gustu również dzieciom. Pastą warto posmarować pełnoziarnisty chleb, dzięki czemu uzyskamy pożywną i pyszną kanapkę na wielkanocne śniadanie.

Barszcz biały z jajkiem sadzonym

Barszcz biały to obowiązkowy przepis na danie, które powinno znaleźć się na świątecznym stole. Najczęściej dodajemy do zupy gotowaną białą kiełbasę oraz jajka ugotowane na twardo. Jednak tym razem warto urozmaicić przepis, zastępując jajka na twardo jajkiem sadzonym. Wystarczy położyć na barszczu sadzone jajko – najlepiej z nieco płynnym żółtkiem, a z pewnością zaskoczymy gości tą zmianą.

Świąteczny żurek w chlebie

Potrawy na Wielkanoc powinny pysznie smakować oraz pięknie prezentować się na wielkanocnym stole. Jednym z przepisów, który zaskoczy gości, jest świąteczny żurek w chlebie. Można go upiec samodzielnie lub kupić, ale w mniejszej wersji, zamiast dużego bochenka, jaki kupujemy na co dzień. Zupę bardzo szybko się gotuje dzięki bazie, jaką jest Żurek razowy Jak u Mamy WINIARY, który smakuje zupełnie jak tradycyjny, niegdyś podawany na wielkanocny stół.

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

Kluski śląskie to znakomity dodatek do mięsa, który spożywamy nie tylko od święta. W okresie wielkanocnym to pomysł na pyszne i sycące dnie. Nie warto kupować gotowego dania, ponieważ może okazać się, że kluski będą twarde. Lepiej przygotować je samemu, co wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu. Do ich wykonania będą potrzebne tylko ugotowane ziemniaki i mąka ziemniaczana. Jednak to nie wszystko – kluski śląskie najlepiej smakują polane aromatycznym i wyrazistym Sosem pieczeniowym WINIARY.

Żurek wegetariański

Wielkanocne przepisy nie muszą składać się wyłącznie z mięsa, czego dowodem jest znakomity żurek wegetariański. Jeżeli przyjmujemy gości lub sami nie jemy mięsa, warto zamiast bulionu mięsnego postawić na Bulion warzywny WINIARY i połączyć go z żurkiem (zakwasem), grzybami suszonymi, tartym chrzanem, cebulą, śmietaną oraz aromatycznym majerankiem. Nawet mięsożercy pokochają ten przepis!

 

Artykuł partnera